Specialesamarbejde om CFD og RAS

jul. 12, 2024

Hydrodynamik, simuleringer og fisk

I det sidste halve år har Kirkholm haft et specialesamarbejde med Tobias Andie Thiesen fra DTU om at udvikle et koncept til at undersøge fisks indflydelse på hydrodynamikken i et RAS-anlæg.

Fiskebevægelser, mesh-generering, simulering og mange iterationer har præget Tobias' hverdag i hans forsøg på at udvikle et koncept til effektivt at bruge CFD-analyser til at forstå turbulens i fisketanke og RAS-anlæg. Tobias har haft ugentlige dialoger og vejledning fra Kirkholms fluidmekanik-specialist, Michael Hansen.


Specialet er et initiativ fra Kirkholm, der har til formål at undersøge, hvordan fisk påvirker vandets flow i recirkulerede akvakultursystemer (RAS) ved hjælp af CFD-analyse. Det er en relevant problemstilling, da fiskenes tilstedeværelse og bevægelser har stor indflydelse på hydrodynamikken i tankene. Tobias har forsøgt at udvikle et koncept til at forstå, teste og optimere hydrodynamikken via CFD-simuleringer.

Kirkholm har bidraget med data fra RAS-branchen, og Tobias har analyseret fiskenes bevægelser, udviklet og optimeret 3D-modeller og specificeret forskellige mesh-genereringer. En stor udfordring var at opnå den ønskede turbulens i vandet ved tilføjelsen af fisk. Dette krævede nøje modellering og justeringer lang tid. Efter mange iterationer af simuleringer og ugentlige møder med Michael Hansen og DTU-professor Jens Walther kunne Tobias kort før afleveringen præsentere lovende resultater og evidens for, at konceptet ville fungere.


Tobias kunne se, at konceptet virkede, fordi vandets hastighed blev lavere, når der blev tilføjet fisk, hvilket stemte overens med reelle data fra virkelighedens RAS. "Vi ønsker, at turbulensen stiger, når der tilføjes fisk," forklarer han. Til eksamen brugte han netop dette som udgangspunkt og demonstrerede, at konceptet havde potentiale, men at det skulle videreudvikles og forfines.


Michael Hansen er meget tilfreds med Tobias' arbejde og ser et stort potentiale for landbaseret fiskeopdræt og akvakulturbranchen generelt:


"Udfordringen har været, at vi hidtil kun har simuleret vand, men det har altid været kendt, at fisk påvirker flowet," forklarer han. "Arbejdet krævede mange justeringer, simuleringer og iterationer for at nå frem til et lovende koncept. Det ser nu ud til, at vi har et koncept, der virker, og vi overvejer at tilbyde det til kunderne med det samme, men vi er også klar til at forbedre det yderligere. Derfor fortsætter vi samarbejdet med DTU om lave et nyt masterspeciale med fokus på at forfine konceptet."

Hvordan gik det så med Tobias’ specialeforsvar? Jo, han kan nu kalde sig Cand.polyt. i Mechanical Engineering med topkarakter og kan nyde sommeren, inden han starter hos Novo Nordisk, hvor han skal arbejde med netop simuleringer. Vi ønsker Tobias tillykke med sin nye titel og job samt en velfortjent sommerferie.

 

Hos Kirkholm vil vi gerne være en aktiv spiller i samspillet mellem teori og praksis, hvad enten det er projektsamarbejder, praktikanter eller andet. Hvis du, eller en du kender, har stor interesse og flair for fluidmekanik, så kontakt Michael via mha@kirkholm.dk for at høre mere om mulighederne for samarbejde omkring videreudvikling af konceptet. Hvis du har lyst, kan du se nærmere for vores cases indenfor CFD eller læse mere om hvad CFD egentlig er for en størrelse.


God sommer!

Tobias Andie Thiesen_CFD_Kirkholm_DTU
06 Aug, 2024
Kirkholm har haft en lille rolle i dette års Engineering Day videoer - læs mere om Engineer the Future, Engineering Day og Kirkholms lige her |
12 Jul, 2024
Vellykket specialesamarbejde Tobias fra DTU om at udvikle et koncept til at undersøge fisks indflydelse på hydrodynamikken i et RAS-anlæg
Share by: