EUROPEAN SPACE AGENCY (ESA)

 

 

MÅLEINSTRUMENT TIL MARS

 

 

Laser Anemometer and Martian Dust Analyser (LAMDA) er en rover, der populært kan kaldes en ”Mars-bil”, er bl.a. udstyret med måleinstrumenter, der skal udforske det geologiske miljø på planeten. Et af instrumenterne, LAMDA, er udviklet af et dansk konsortium bestående af Kirkholm, Innoware A/S og Aarhus Universitet.

LAMDA måler vindhastighed, vindretning og støvaflejring. Teknologien er udviklet på Marslab på Aarhus Universitet, som råder over Europas eneste vindtunnel til simulering af vind og støv i Mars atmosfære.

– Atmosfæretrykket på Mars er en hundrededel af jordens, og temperaturerne kan blive helt ned til minus 120 grader, udtaler Per Nørnberg, Geologisk Institut, Aarhus Universitet, og fortsætter:

– Netop disse forhold kan vi genskabe i vindtunnelen på Marslab.

Selv om atmosfæren er ganske tynd, svæver en mængde mikroskopiske partikler rundt – ligesom når vi ser støv i en solstråle. LAMDA udsender laserstråler i forskellige retninger og rammer disse partikler, som reflekterer en del af laserlyset tilbage. Ved at måle på det reflekterede lys, kan vindhastighed og -retning bestemmes. Desuden måles støvaflejring på instrumentet, hvilket er værdifuld information, når der designes solceller til Mars.

 

SKANDERBORG

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Godthåbsvej 33
8660 Skanderborg

FREDERICIA

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Bødkervej 7b, 1. tv.
7000 Fredericia

HØRSHOLM

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Venlighedsvej 6
2970 Hørsholm