FORSVARSMINISTERIETS MATERIEL- OG INDKØBSSTYRELSE

PRÆCISIONSARBEJDE TIL FORSVARET

 

Da Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i foråret havde brug for et sonarophæng til en af deres SAR-både, var præcision en afgørende faktor. Tidligere er lignende ophæng blevet fremstillet uden medvirken fra en ingeniør. Et krav til genpositionering af sonaren inden for én millimeter i forhold til skib og antenne udløste imidlertid et ønske om at gå mere videnskabeligt til værks.

Kirkholm blev inddraget og valgte at konstruere sonarophænget som en mekanisme med kun to bevægelser for at minimere muligheden for fejl ved genplacering: Først en hydraulisk cylinder, som skyder en arm med sonaren ud over rælingen. Dernæst en kombineret bevægelse, som drejer armen ned i vandet og sænker sonaren ned til den ønskede position.

Tanken bag løsningen var at lave den korteste tolerancekæde fra sonaren og op til det faste fikseringspunkt på båden. Fikseringspunktet er placeret på dækket, så tæt på fenderlisten som muligt. Med denne placering er alle de mekaniske dele og deres tolerancer/præcision uden betydning for genplaceringen af sonaren. Fikseringspunktet er udformet som et kryds af to v-spor, der kun har én mulig sammenspænding.

Ved hjælp af denne løsning har Kirkholm fået konstrueret et ophæng, som fuldt ud lever op til kundens behov. Udstyret bidrager nu til en vurdering af, hvorvidt noget lignende skal installeres permanent på flere af flådens skibe.

SKANDERBORG

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Godthåbsvej 33
8660 Skanderborg

FREDERICIA

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Bødkervej 7b, 1. tv.
7000 Fredericia

HØRSHOLM

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Venlighedsvej 6
2970 Hørsholm