AGROMETER

NYUDVIKLET SLANGETROMLE MED FOKUS PÅ MODULARISERING OG OPTIMERET STYRKE

 

I agroindustrien er det store, tunge og dyre maskiner, der præger landskabet. Det samme gælder for Agrometers landbrugsmaskiner- og det giver nogle udfordringer. Derfor har maskinfabrikken, der fremstiller store selvkørende og traktordrevne gylleudlæggere til landbrugssektoren, fået Kirkholm til at redesigne og optimere en slangetromle. Tromlen, der holder slangen, hvor store mængder gylle strømmer igennem, er 3,5 høj, 2,5 meter bred og vejer 1500 kilo. Når tromlen er rullet helt op med en slange fyldt med gylle, vejer den op mod 10 tons.

FLERE FORDELE MED MODULOPBYGGET LØSNING

Den primære udfordring med den eksisterende slangetromle var, at alle komponenter var svejset sammen. Fordi de var så store, var de upraktiske at flytte fra en lokation til en anden. Derfor er det nye design bygget op i moduler, som enkelt kan samles der, hvor man monterer den komplette maskine.

– Det modulopbyggede design giver mange fordele lige fra produktion, montage og ikke mindst service, når maskinen er kommet ud at køre i marken, lyder det fra Kirkholm-ingeniør Robert Eriksen, der har mere end 15 års erfaring med konstruktion og dimensionering af landbrugsmaskiner.

KOMBINATION AF FEM-BEREGNINGER OG EMPIRISKE MÅLINGER GIVER GODE RESULTATER

Styrken af slangetromlen og materialeforbruget er også optimeret. Tromlen er blevet lettere, og siderne er blevet 25% stivere for bedre at kunne modstå de enorme kræfter, der kommer fra slangen, når den udvider sig under højt tryk.

– Med finite element- eller FEM-beregninger har vi undersøgt styrken i konstruktionen. En af udfordringerne ved at lave FEM-beregninger er at fastlægge, hvilke og hvor store kræfter konstruktionen i virkeligheden bliver udsat for. Til at starte med lykkedes det os ikke at estimere det korrekt, og derfor blev tromlens sider for bløde og gav efter, når trykket steg, forklarer Robert og fortsætter:

– Vi foretog nogle empiriske målinger af, hvor meget slangen udvider sig. Faktisk stiger trykket i slangen helt op til 18 bar – til sammenligning er trykket i en almindelig vandhane omkring fire bar, siger Robert.

Til sidst lavede Kirkholm en referenceberegning på den eksisterende konstruktion. Sammen med de empiriske målinger lykkedes det at få et væsentligt bedre estimat på kræfterne. Det betød, at det blev muligt at beregne mere præcist, hvor meget siderne på slangetromlen skulle forstærkes.

KVALIFICERET MANPOWER I PRESSET SITUATION

Ifølge Kaj Grove Poulsen, konstruktionschef hos Agrometer, er projektet nået godt i mål med de rigtige kompetencer og dialog, selv om der har været udfordringer i forløbet.

– Den primære fordel ved at bruge Kirkholm har været, at vi har fået tilført noget kvalificeret manpower i en presset situation og nogle kompetencer, som vi ikke selv har på samme niveau. Agrometer har gennem hele forløbet haft en god dialog med Kirkholm. Vi føler, at man har haft en god forståelse for opgaven og de udfordringer, der lå i den. På trods af at opgaven ikke lykkedes fuldstændigt fra starten, levede Kirkholm op til deres ansvar, og kørte projektet i mål, forklarer han.

SKANDERBORG

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Godthåbsvej 33
8660 Skanderborg

FREDERICIA

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Bødkervej 7b, 1. tv.
7000 Fredericia

HØRSHOLM

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Venlighedsvej 6
2970 Hørsholm