AGILE AUTOMOTIVE

KIRKHOLM ER MED TIL AT UDVIKLE DANSK RACERBIL

Agile Automotive er Danmarks nye bilmærke. Den danske virksomhed har udviklet racerbilen SCX, der er bygget i det på en og samme tid lette og stærke materiale kulfiber.

PÅ DEN SIKRE SIDE MED SIMULERINGER

Kirkholms rolle i udviklingen har været at lave CFD- eller computational fluid dynamics-beregninger af aerodynamikken omkring Agile-raceren. Med CFD-simuleringerne har Kirkholm kunnet validere design, tydeliggøre potentielle risici og øge bilens performance.

– Det er dyrt at producere prototyper – og det er særligt dyrt, når der er tale om kulfiber og biler, hvor der skal laves støbeforme. For at undgå det kan man med fordel bruge CFD-beregninger, forklarer Jacob Mac Rygaard, der har lavet simuleringerne på raceren, og fortsætter:

– Når simuleringsresultaterne analyseres, er det nemt og simpelt at få et helt præcist billede af fx flow-strømninger og overfladetryk – i modsætning til prototypetest, der ofte kræver dyrt måleudstyr og er tidskrævende. Det er altså ideelt at bruge simuleringer, hvis man vil forbedre og optimere sit design. De simuleringer, vi har lavet på bilen, viser blandt andet, hvor vinden rammer køreren – og det stemmer godt overens med senere fysiske test, forklarer CFD-eksperten, der ser frem til, at der kommer flere opgaver fra Agile Automotive.

DANSK DESIGN OG KULFIBER

Navnet ”Agile”, der betyder ”adræt”, er ikke tilfældigt. Det er netop tanken, at Agile Automotives biler er atletiske, lette og hurtige. Den nye danske bilproducent har udviklet raceren SCX og den mere civiliserede roadster SC 122. Mens SC 122 endnu ikke er produceret, er SCX-raceren blevet til virkelighed.

Det er CEO Bo Ørbjerg og CTO Tim Hansen, der har skabt Agile Automotive med passion for hestekræfter – og kulfiber. Tim Hansen, der også er administrerende direktør i virksomheden House of Composites, har stor knowhow om netop kulfiber og har erfaring med at producere komponenter til blandt andet formel 1- og Le Mans-biler.

– Grundtanken har hele tiden været at udvikle en dansk designet sportsvogn. Det unikke er desuden, at vores to modeller er bygget i kulfiber, som er et superlet og stærkt materiale. SCX-raceren vejer kun 600 kg, mens den kan accelerere fra 0 til 100 km/t på bare 4 sekunder, lyder det fra Tim Hansen.

Agile SCX er udviklet med inspiration fra Lotus Elise, som har gode køreegenskaber.

– I stedet for at starte helt fra bunden har vi taget udgangspunkt i køregeometrien fra en bil, vi ved, virker. Vi har på samme måde valgt at bruge flere standardkompenenter – fx har SCX en Ford-motor, som bliver brugt i mange racerbiler, forklarer han.

 

 

SKANDERBORG

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Godthåbsvej 33
8660 Skanderborg

FREDERICIA

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Bødkervej 7b, 1. tv.
7000 Fredericia

HØRSHOLM

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Venlighedsvej 6
2970 Hørsholm