NU FORSKES DER PÅ DANSK-OPGRADERET CERN-PARTIKELACCELERATOR

 

Danske Kirkholm Maskiningeniører har udviklet justeringsmekanismer til verdens største forskningscenter inden for partikelfysik. Mekanismerne er en del af acceleratoren HIE-ISOLDE, der er blevet udbygget og opgraderet over otte år – nu er den for alvor taget i brug til forskning

HIE-ISOLDE (High Intensity Energy-ISOLDE) er en af acceleratorerne ved verdens største center for partikelforskning, CERN, der er placeret på grænsen mellem Schweiz og Frankrig. Alverdens forskere strømmer til for at udføre forskellige eksperimenter inden for partikelfysik på CERN’s testfaciliteter.

Gennem otte år er ISOLDE-acceleratoren blevet udbygget og opgraderet for at opnå endnu højere energier og mere intensitet end tidligere. Kirkholm har været med i det omfattede HIE-ISOLDE-projekt og har udviklet justeringsmekanismer. Deres funktion er at positionere hovedkomponenterne i maskinen, der accelererer partikelstrålen op til 15% af lysets hastighed. Faktisk kan justeringsmekanismerne positionere to ton med en præcision på 0,05 millimeter – det er på trods af, at de ikke fylder mere end en stor skotøjsæske.

For nylig er de to første moduler, der hver indeholder to af Kirkholms justeringsmekanismer, blevet installeret. Forskere har nu taget den stærkere og forbedrede accelerator i brug til international grundforskning, og senere vil flere moduler blive installeret på HIE-ISOLDE.

Læs mere om samarbejdet mellem CERN og Kirkholm her.

SKANDERBORG

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Godthåbsvej 33
8660 Skanderborg

FREDERICIA

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Bødkervej 7b, 1. tv.
7000 Fredericia

HØRSHOLM

Kirkholm Maskiningeniører A/S
Venlighedsvej 6
2970 Hørsholm