Børneliv

20. februar 2024

"Vi skal bruge et mave-tarmsystem – kan I lave det?"

Sådan spurgte Børneliv tilbage i foråret 2023 i en mail til Kirkholm, og vi syntes, at det var meget interessant at se på, hvordan vi fra et maskinteknisk perspektiv kunne bidrage til udvikling af en mave-tarm model – også selvom det ikke er hver dag, at kroppens biologiske processer er omdrejningspunktet for vores projekter. Formålet med mave-tarmmodellens er at vise de forskellige stadier i fordøjelsesprocessen – lige fra, at maden indtages til at den kommer ud i den anden ende.


Helene Kaas er en af de frivillige hos Børneliv, som underviser i mave-tarmsystemet og har været aktiv i forhold til både udvikling og test af prototype, samt feedback herpå. Helene har været en del af Børneliv i 1,5 år sideløbende med hendes medicinstudie, hvor hun snart er færdig med sin bachelor.


”Vi kontaktede Kirkholm, fordi vi havde brug for en ny model, som var mere robust og havde noget mere wow-faktor. Vores egen model var lavet af et rør, en nylonstrømpe og et par strips, samt noget med en brusetablet, så ja, ret primitivt. Derudover tænkte vi, at en tværfaglig vinkel ville være fordelagtig, for at få et bedre slutprodukt”, fortæller Helene.


Kirkholm bad Børneliv præcisere de biologiske processer, og hvilke elementer som er essentielle for at kunne vise, hvordan mave-tarmsystemet fungere. Herefter gik Kirkholm til opgaven som vanligt - designbasis, leverancemodel og dernæst konceptudvikling, design og udvælgelse af materiale, da dette i stor grad var et koncept- og udviklingsprojekt.

CAD model af mave-tarmsystemet_kirkholm_børneliv

Vi testede løbende de forskellige materialer og 3D-printede emner for at sikre, at både funktion, holdbarhed og koncept levede op til de sundhedsfaglige kriterier, som vi løbende havde dialog med Børneliv om. Kunden fik også en brugermanual til samling, brug og rengøring af modellen, da blandt andet nem rengøring var vigtigt efter hver brug. Udover robusthed og wow-faktor måtte modellen også gerne give associationer til et ansigt eller en mund ved indgangsrøret. For at imødekomme dette hentede vi inspiration fra dyreriget, og udstyrede således indgangsrøret med små øjne og tænder.


Og egentlig var projektet ikke så forskelligt fra vores øvrige kundeprojekter, da vi altid involverer vores kunder og har en løbende dialog om projektet, i dette tilfælde design og koncept, samt on- og offline præsentationer via tegninger, CAD-modeller, teams møder, video eller VR ved større udviklingsprojekter.

Processen_mavetarmsystem_kirkholm_børneliv

Kirkholms model har været med på en række workshops og leveret både wow-faktor, samt sundhedsfaglig formidling. At kunne bidrage til og hjælpe med at forbedre Børnelivs formidling om krop og sundhed til børn, har været en stor motivationsfaktor for os. Det var interessant at arbejde med en opgave, som adskiller sig lidt fra de øvrige projekter, som vi hjælper vores kunder med. Hos Børneliv er de også meget tilfredse med, at de valgte et tværfagligt samarbejde:


”Det har været en spændende proces for Børneliv at samarbejde med nogen, som er rigtig dygtige til deres fag, men som er milevidt fra det sundhedsfaglige område og Børnelivs hverdag. Det var fx meget lærerigt og mere svært end forventet at formidle de biologiske processer til en anden faggruppe, så det blev forstået korrekt. Men samtidig har vi også lært en del af samarbejdet, og fordelene ved at inddrage andre fagligheder i forhold til Børneliv” forklare Helene.

Er du nysgerrig på mere?

Kunne du tænke dig at vide mere om projektet? Eller hvad Kirkholm ellers kan tilbyde indenfor konceptudvikling, design og konstruktion?

Så tag fat i Kirkholms CSO og partner Nicolai, som altid er klar på en snak:


Om Børneliv

Børneliv er en nonprofitorganisation bestående af frivillige med forskellige fagprofiler samt undervisere, der bl.a. er børnelæger, læger, lægestuderende, sygeplejersker eller sygeplejestuderende. Børneliv tror på, at stærke faglige og kreative input gennem aktiv inddragelse og leg, kan ændre børns bevidsthed om sundhed og livskvalitet. Få mere viden om Børnelivs arbejde her.

Børneliv_undervisning_mavetarmsystem_kirkholm
19. december 2024
2024 er ved at gå på hæld, og det er et år, der har budt på både udfordringer og spændende fremskridt, som vi ser frem til at bygge videre på i 2025 |
Jonas Ammundsen_kirkholm
7. november 2024
Han er en af vores specialister i strukturelle beregninger - mød ham her |
Share by: