FORCE TECHNOLOGY

Force Technology hjælper virksomheder med at blive teknologiske og bæredygtige frontløbere til gavn for samfundet. FORCE Technology er en teknologirådgivnings- og servicevirksomhed, der stræber efter at skabe positiv teknologisk forandring og gøre verden mere bæredygtig og sikker.

Som del af et europæisk rumprojekt hjælper Kirkholm danske Force Technology med at udvikle reel raketteknologi.

NÅR DET RENT FAKTISK ER RAKETVIDENSKAB 

Sammen med Force Technology laver Kirkholm raketteknologi, som del af et europæisk rumprojekt om at udvikle løfteraketten Ariane 6. Kirkholm-ingeniørerne har beregnet og re-designet en nøglekomponent til kontrol af svejsninger i en raketdyse.


”Det er ikke raketvidenskab” er et udtryk, der ofte bruges om noget, der regnes for at være ligetil og nemt. Men i Kirkholm er der rent faktisk tale om netop raketvidenskab, som er en disciplin, der netop kræver ekspertviden. Den anerkendte virksomhed Force Technology er med i et europæisk rumprojekt via ESA, Det Europæiske Rumagentur, og deres samarbejdspartnere. Med sine høje teknologiske kompetencer udvikler Force Technology et raketdysedesign, som skal bruges til den nye Ariane 6 – en løfteraket til at sende satellitter i kredsløb.


Selve raketdysen har en diameter på 2,1 meter, hvor den er bredest og er cirka 2,3 meter høj. Den er fremstillet i højtemperaturbestandig rustfrit stål, der er udviklet specielt til formålet. Idet raketten sendes ud i rummet, stiger temperaturen til cirka 3.500° C inde i dysen, og for at holde temperaturen nede benytter man flydende brint som kølemiddel, der løber igennem kanaler inde i raketdysen. Dysen bliver altså udsat for ekstreme belastninger, og det stiller tilsvarende høje krav til svejsningerne.

RØNTGENFOTOGRAFIER KONTROLLERER SVEJSNINGER

Præcision er et must, og for at sikre, at alle svejsninger er uden defekter, har Force Technology udviklet et røntgensystem, som nøje kontrollerer hver enkelt af de op mod 1.400 svejsninger, der findes i hver dyse.



I kontrolsystemet indgår en gaffelformet konstruktion, som holder røntgenkilde og modtager i præcis position over for hinanden. Force Technology har sat Kirkholm til at videreudvikle denne gaffel med fokus på høj stivhed og lethed kombineret med fine tolerancer.

DESIGN I KULFIBER OG SKARPE BILLEDER

Kirkholm-ingeniør Jacob Fogh Knudsen har stået i spidsen for at beregne og re-designe gaffelkonstruktionen, mens han har fået assistance fra sit bagland. Heriblandt er Jon Svenninggaard, som netop i gang med sin ph.d.-afhandling, der undersøger 3D-delamineringskarakterisering af fiberforstærkede kompositter.


"Vi kunne se, at der ville være klare fordele ved at udforme konstruktionen i komposit. Den eksisterende struktur var udformet i aluminium, som Force Technology er eksperter i. De havde med deres viden presset grænserne for, hvad der er muligt for en konstruktion i aluminium. Vi var derfor fra starten klare over, at vi var nødt til at gå alternative veje og kigge i retning af mere eksotiske materialer i form af kulfiber", forklarer Jacob Fogh Knudsen og Jon Svenninggaard tilføjer:


"Det var essentielt, at gaffelkonstruktionen var så stiv som muligt med mindst mulig vægt i forhold til de lastscenarier, den vil blive udsat for. Derfor optimerede vi fibervinklerne, så vi kunne få mest muligt ud af den øgede stivhed, som kulfiber yder".


I sin nye form er gaffelkonstruktionens stivhed forøget med over 50 % uden vægtforøgelse. Det er en forskel, der gør, at røntgenbillederne af svejsningerne på raketdysen nu kan blive helt præcise.


Kirkholms designer Nils Østergaard har udformet visualiseringen af raketdysen og den nye gaffelkonstruktion i kulfiber, som Kirkholm har udviklet. 

OPFINDSOMHED OG ENGAGEMENT

Programleder hos Force Technology, Thomas Aaboe Jensen, er tilfreds med samarbejdet og venter nu spændt på at modtage den nye gaffel:


"Samarbejdet med Kirkholm har været spændende og præget af opfindsomhed og engagement. Kirkholm har både påtaget sig designopgaven og produktionen af den nye kulfibergaffel hos en af deres underleverandører. Netop levering af hele løsningen har haft stor betydning for vores valg af samarbejdspartner".

 

Fotokredit: DLR

Tilbage til alle cases
Share by: