CERN

Det Europæiske Center for Højenergifysik (CERN) er verdens største fysiklaboratorium og arbejder bredt med partikelfysik. CERN er stedet, hvor fysikere kan udforske, hvad stof er lavet af, og hvilke kræfter der holder det sammen. CERN består blandt andet af The Large Hadron Collider (LHC), som er verdens største accelerator.

KIRKHOLM UDVIKLER

JUSTERINGSMEKANISME TIL CERN


Verdens største forskningscenter inden for partikelfysik, CERN, har anvendt Kirkholms kompetencer til at udvikle en justeringsmekanisme til partikelacceleratoren HIE-ISOLDE. Enorme mængder energi og avancerede undersøgelser er i spil, og det betyder, at ingeniørarbejdet bagved alle installationer på CERN skal være af højeste kvalitet. Ud fra en række opstillede behov og krav har Kirkholm stået for den samlede levering fra start til slut.


Kirkholm har arbejdet med idégenerering, skitser, 3D-modeller, kravspecifikation og 2D-tegninger, og under produktionen har Kirkholm fungeret som support. Derudover har ingeniørerne stået for endelige tests for til sidst at overlevere et gennemarbejdet produkt til CERN.


PRÆCISION I EKSTREMT KOLDT OG RADIOAKTIVT MILJØ

Mekanismens funktion er at justere et sæt af fem superledende kaviteter og en solenoide i to retninger, som bevæger sig i et spænd på +/-5 mm. Faktisk kan justeringsmekanismen positionere den to tons tunge samling med en nøjagtighed på 0,05 millimeter – det er på trods af, at mekanismen ikke fylder mere end en stor skotøjsæske.


Ud over selve funktionen har der været andre udfordrende faktorer at tage højde for i udviklingsprocessen. Kaviteterne og solenoiden er nedsænket i et kammer med ultrahøjt vakuum, hvor der er cirka minus 250 grader celsius. Dertil kommer, at der er radioaktiv stråling og ekstreme renhedskrav. Derfor har det været nødvendigt at udforme en speciel konstruktion i stærke materialer. Partikelacceleratoren med justeringsmekanismerne er omgivet af en 80 cm tyk betonvæg og er designet således, at den er vedligeholdelsesfri de næste 20 år.


DIALOG SOM UDGANGSPUNKT

Igennem hele processen har Kirkholm og CERN haft et tæt samarbejde. Den ansvarshavende ingeniør fra CERN, Yann Leclercq, ser det som en fordel, at Kirkholm har udviklet justeringsmekanismen baseret på dialog.


"Fordi vi under hele forløbet har haft en god kontakt, har vi været inddraget i hele udviklingsprocessen. På den måde har vi kunnet sparre med hinanden og udveksle idéer for at nå frem til optimale løsninger, hvor der er blevet taget højde for alle aspekter", siger Yann Leclercq.


Derudover har det især haft betydning for CERN, at Kirkholm har haft det overordnede ansvar for at få projektet helt i mål:


"Mekanismerne blev overleveret til os, efter de var blevet testet og samlet. Et godt samarbejde mellem CERN og Kirkholm i designfasen har gjort, at vi har overvejet detaljer i et tidligt stadie og har kunnet undgå forsinkelser i fremstillingsfasen. Vores samarbejde med Kirkholm fra design til afsluttende tests har sikret, at produkterne var fuldstændigt gennemarbejdede og klar til at blive installeret, da de blev leveret til CERN", forklarer Yann Leclercq.


Foto kredit: Erwin Siesling, CERN

Se flere cases
Share by: